Voedselhulp vanwege Coronacrisis

Verslag van onze lokale projectleiders

‘’Covid-19’’, het is een onzichtbaar virus maar het heeft een enorme impact op het dagelijks leven van alle mensen wereldwijd. Omdat Sri-Lanka een klein eiland is dat zich nog volop aan het ontwikkelen is, heeft het de lokale bevolking hard geraakt. Er zijn zeer arme mensen die hun dagelijks loon verdienen als arbeider of medewerker in de bouw en die nu geen inkomsten hebben. Sommigen verdienen minder dan €2,50 per dag. Deze families lijden er zo onder dat ze niet in staat zijn om in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Grote supermarkten hebben een online-service opgezet om de boodschappen thuis te laten bezorgen, maar deze gezinnen hebben geen idee van het bestaan van online shoppen. Ze zijn gewend om alle boodschappen bij het winkeltje om de hoek te halen in kleine hoeveelheden. 

Tijdens deze pandemie verleent de stichting Van Hand tot Hand een extra helpende hand om mensen in nood een steuntje in de rug te geven. We hebben aan onze lokale vrijwilligers gevraagd hoe we dit het beste kunnen doen. Zij hebben contact gezocht met een lokale overheidsambtenaar om uit te zoeken welke mensen de hulp het hardst kunnen gebruiken. Er is een systeem in Sri-Lanka, vergelijkbaar met het sociaal zekerheidsstelsel in Nederland, dat bijhoudt wie geen vast of een heel laag inkomen heeft. De lijst is lang, maar voor nu hebben we 60 gezinnen kunnen voorzien van voedselpakketten waarmee ze tot twee weken vooruit kunnen. Er zitten vooral basisbehoeften in, zoals rijst, aardappelen, thee, zeep en tandpasta. 

Tijdens het uitdelen van deze pakketten kwamen ze Selva tegen. Een bijzondere Tamil, man en vader van twee kinderen van wie er een erg ziek is door leukemie. Het gezin woont niet samen, Selva woont bij zijn zus en is een arbeider. Zijn vrouw en kinderen wonen in een andere provincie, uren rijden van elkaar vandaan; ze zien elkaar een keer per maand. De zus van Selva heeft drie kinderen, twee zonen en een alleenstaande dochter die ook weer drie kinderen heeft. We hebben de kleinkinderen nog goed draagbare tweedehands kleding gegeven. Ook de twee zonen zijn dagloners: de een werkt bij een garage en de ander bij een slagerij, maar sinds de uitbraak van covid-19 zitten ze allemaal zonder inkomen thuis in een klein 2-kamer huurhuisje. 

Ook kwamen ze Neeta tegen, een sterke vrouw en moeder van twee kinderen. Ze werkte bij een kinderopvang, maar sinds de uitbraak is deze ook al twee maanden gesloten. Nu zit ze zonder inkomen, ook haar man heeft geen vaste baan. Hij is een schilder maar er is op dit moment geen werk voor hem. Haar zoon is een 16-jarige, slimme jongeman die uitstekende resultaten heeft behaald op zijn eindexamen en nu een wiskundige opleiding volgt. Neeta vroeg of ze een Sari mocht lenen voor het oudergesprek van haar zoon. Ze vertelde dat haar zoon maar twee paar sokken heeft en wanneer het dagenlang regent, heeft hij geen droog paar om de volgende dag naar school aan te doen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van mensen die in deze lijst voorkomen, maar er zijn nog vele andere met een vergelijkbaar of een nog schrijnender verhaal in de omgeving. Onze vrijwilligers vertellen over de mensen die met hun stralende ogen oprechte dankbaarheid tonen en die een glimlach op hun gezicht toveren tijdens het overhandigen van het voedselpakket. Graag willen ze namens de lokale mensen alle sponsoren bedanken en hopen ze zelfs in deze moeilijke tijden nog meer te kunnen betekenen voor de mensen die het nu het hardst nodig hebben.