Mini krediet voor een nieuwe Tuc Tuc

(Verslag van Jan Heerkens)

Eergisteren een bezoek gebracht aan Nelson. Hij woont met zijn vrouw, drie kinderen en zijn ouders. Hij heeft een lening af moeten sluiten voor de aanschaf van een nieuwe Tuc Tuc. Daarmee verdient hij zijn inkomen. Het inkomen is echter niet genoeg om de lening terug te betalen. De rente loopt dus op en de schuld wordt daardoor groter.

Ik heb wat documenten gezien. Per maand moet hij Rs 14.000 betalen aan de bank. Hij moet dat 36 maanden doen en heeft er nu 7 opzitten. Hij heeft al bij familie wat geleend en de sieraden van zijn vrouw verpand.

Hij kon me geen contract van de lening laten zien, dat is in het bezit van de bank.

Vandaag zijn we bij de bank geweest en daar werd me veel duidelijk. Aanvankelijk dacht ik dat het om een lening ging van 189.000 Rs en dat Nelson een totaal bedrag terug moest betalen van ruim 400.000 Rs. Ik vond dat nogal veel. Ik wilde de bank een voorstel doen en werd in contact gebracht met een van de managers. Die vond het terug te betalen bedrag ook vreemd. Al snel werd het dossier op het beeldscherm getoverd: De Tuc Tuc heeft 548.000 Rs gekost, waarvan Nelson zelf al 189.000Rs kon betalen. De lening is Rs 370.000.

We hebben op advies van de bank Rs 200.000 op een spaarrekening geplaatst. Hiervan wordt automatisch een maandbedrag afgehaald en over het resterende bedrag wordt rente bijgeschreven. Het door Nelson nog te betalen maandbedrag wordt vanaf nu gehalveerd. Dit is voor Nelson de meest voordelige oplossing.

Op deze manier hebben we geholpen om de toekomst van het gezin veilig te stellen. Door een oplopende schuld zou Nelson op den duur zijn huisje kwijt raken en zijn leven lang alleen maar bezig zijn met het betalen van rente over zijn schuld. Dit is een veel voorkomend probleem in Sri Lanka.